Opleiding en werk

Blankeboom Tekst is het bureau voor tekst en journalistiek van Gerard Menting (Keijenborg, 1958). Na bijna dertig jaar in de dagbladjournalistiek actief te zijn geweest kon in 2009 de lang gekoesterde wens om op eigen benen te staan worden doorgezet.
Eind jaren zeventig werden de eerste stappen in de journalistiek gezet bij Dagblad De Gelderlander in Doetinchem. Als scholier nog werden in de weekeinden berichten gemaakt over sportonderwerpen. Variërend van grasbaanraces in Ruurlo, motorcross in Lichtenvoorde tot het maken van overzichten van het zaterdagvoetbal. Dat maakte meteen ook een eind aan de vraag wat te doen na de middelbare school: dat werd de School voor de Journalistiek in Utrecht.

De driejarige HBO-opleiding werd in 1982 met succes afgesloten, waarna een functie redacteur/verslaggever bij de Gelders-Overijselse Courant (GOC) in Lochem de eerste echte baan was. Een uitstekende plek om het journalistieke handwerk in de praktijk te leren.

Het GOC-team, poserend voor de kerstuitgave van de krant.
Het team van de Gelders-Overijselse Courant in Lochem. Net geen buitenbeentje, maar ik had mezelf wel wel uiterst links geposteerd.

Het was de tijd dat de berichtgeving over ruzies rond de gemeentesecretaris en de onbestuurbaarheid van de gemeente landelijk aandacht trok. Via Doetinchem (Gelders Dagblad), Nijmegen en Zevenaar (De Gelderlander) en Hummelo (vanaf 2009) is sinds 2021 Doesburg de standplaats.

Onderwijs/opleiding:

1971-1978 VWO St Ludgercollege Doetinchem
1979-1982 School voor de Journalistiek Utrecht met stages bij opinieweekblad De Tijd en Dagblad Tubantia;
1982-2008 Diverse vakgerichte cursussen, bijscholingen en post-HBO-opleidingen.

Werkervaring:

1982-1994 redacteur/verslaggever bij de Gelders-Overijselse Courant in Lochem.

1994-2001 stadsredacteur/verslaggever bij het Gelders Dagblad in Doetinchem.

2001-2009 Internetredacteur, deels in combinatie met eindredactiewerkzaamheden, bij dagblad De Gelderlander in Doetinchem, Nijmegen en Zevenaar.
Met succes afgeronde cursus video-editing (Adobe Premiere).

2009 – heden freelance journalist en zelfstandig tekstschrijver met opdrachten voor bedrijven, stichtingen en organisaties waaronder Normaal Achterhoek BV, Noaber, Hessencombinatie, Buro Wittenburg, Vive la France Hummelo, Kijk op Oost Nederland, de Nederlandse Jagersvereniging en uitgeverijen zoals Novema, Exclusief Kranten, DPG Media (en voorgangers De Persgroep en Wegener). Mede-initiator van De Achterhoekse Courant, maandblad met regionale achtergrondverhalen, reportages en portretten.

2011 – februari 2015 correspondent Achterhoek en Twente voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Mei 2015 – december 2016 Coördinator Berichtendienst De Gelderlander/HAH-kranten Wegener – De Persgroep

December 2017 – januari 2018 Coördinatie en eindredactie onderwijsbijlage (mbo) De Gelderlander

November 2018 – januari 2019 Coördinatie en eindredactie onderwijsbijlage (mbo) De Gelderlander

Oktober 2019 – heden
Freelance redacteur De Achterhoekse Courant

Boeken

1992 Medesamensteller en -auteur van het bij Uitgeverij Gherre in Gaanderen verschenen boek ‘Kroniek van de Achterhoek 1991’, een jaaroverzicht in tekst en foto’s.

1994 Samensteller en auteur van het boekwerk bij de 4cd ‘Onwys Høken’ van Normaal.

boek Achterhoekse Kearls

2007 Medeauteur van het boek Boerenrock, verschenen bij uitgeverij Terra Lannoo.

2019 Mede-auteur Achterhoekse Kearls, verschenen bij Uitgeverij Hermans

2021 Eindredactie Normale Verhalen, uitgegeven bij gelijknamige CD van Normaal.

Hoes Normale Verhalen