Opleiding en werk

Blankeboom Tekst is het bureau voor tekst en journalistiek van Gerard Menting (Keijenborg, 1958). Na bijna dertig jaar in de dagbladjournalistiek actief te zijn geweest kon in 2009 de lang gekoesterde wens om op eigen benen te staan worden doorgezet.

Eind jaren zeventig werden de eerste stappen in de journalistiek gezet bij Dagblad De Gelderlander in Doetinchem. Als scholier nog werden in de weekeinden berichten gemaakt over sportonderwerpen.

Naast Sierd de Vos (op de voorgrond Jan de Vos) tijdens vermoedelijk de loting voor lesgroepen. School voor de Journalistiek in Utrecht, 1982.

Variërend van grasbaanraces in Ruurlo, motorcross in Lichtenvoorde tot het maken van overzichten van het zaterdagvoetbal. Dat maakte meteen ook een eind aan de vraag wat te doen na de middelbare school: dat werd de School voor de Journalistiek in Utrecht.

De driejarige HBO-opleiding werd in 1982 met succes afgesloten, waarna een functie redacteur/verslaggever bij de Gelders-Overijselse Courant (GOC) in Lochem de eerste echte baan was. Een uitstekende plek om het journalistieke handwerk in de praktijk te leren. Het was de tijd dat de berichtgeving over ruzies rond de gemeentesecretaris en de onbestuurbaarheid van de gemeente landelijk aandacht trok. Via Doetinchem (Gelders Dagblad), Nijmegen en Zevenaar (De Gelderlander) en Hummelo is Doesburg sinds 2021 de woon- en werkplek.

Onderwijs/opleiding:

1971-1978 VWO St Ludgercollege Doetinchem
1979-1982 School voor de Journalistiek Utrecht met stages bij opinieweekblad De Tijd en Dagblad Tubantia;
1982-heden Diverse vakgerichte cursussen, bijscholingen en post-HBO-opleidingen.

Reünie School voor de Journalistiek; links jaargenoot Arno Vermeulen.

Werkervaring:

1982-1994 redacteur/verslaggever bij de Gelders-Overijselse Courant in Lochem.

1994-2001 stadsredacteur/verslaggever bij het Gelders Dagblad in Doetinchem.

2001-2009 Internetredacteur, deels in combinatie met eindredactiewerkzaamheden, bij dagblad De Gelderlander in Doetinchem, Nijmegen en Zevenaar.

2009 – heden freelance journalist en zelfstandig tekstschrijver met opdrachten voor bedrijven, stichtingen en organisaties waaronder Normaal Achterhoek BV, Noaber, Hessencombinatie, Vive la France, Van-mien.nl, Kijk op Oost Nederland, de Nederlandse Jagersvereniging en uitgeverijen zoals Novema, Exclusief Kranten, Uitgeverij Hermans en DPG Media (voorheen Wegener). Mede-initiator van De Achterhoekse Courant, maandblad met regionale achtergrondverhalen, reportages en portretten.

2011 – februari 2015 correspondent Achterhoek en Twente voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Mei 2015 – december 2016 Coördinator Berichtendienst De Gelderlander/HAH-kranten Wegener – De Persgroep

December 2017 – januari 2018 Coördinatie en eindredactie onderwijsbijlage (mbo) De Gelderlander

November 2018 – januari 2019 Coördinatie en eindredactie onderwijsbijlage (mbo) De Gelderlander

Oktober 2019 – heden
Freelance redacteur De Achterhoekse Courant

Boeken

1992 Medesamensteller en -auteur van het bij Uitgeverij Gherre in Gaanderen verschenen boek ‘Kroniek van de Achterhoek 1991’, een jaaroverzicht in tekst en foto’s.

1994 Samensteller en auteur van het boekwerk bij de 4cd ‘Onwys Høken’ van Normaal.

2007 Medeauteur van het boek Boerenrock, verschenen bij uitgeverij Terra Lannoo.

2019 Achterhoekse Kearls 2 (mede-auteur) bij Uitgeverij Hermans

boek Achterhoekse Kearls

2021 Eindredacteur Normale Verhale, boek bij gelijknamige CD van Normaal.

Hoes Normale Verhalen

2022 Achterhoekse Deerns (mede-auteur) bij Uitgeverij Hermans